Sietske Schoute

1968 ben ik geboren. Tot 1986 had ik een zwervend bestaan. In het kielzog van mijn ouders verhuisde ik geregeld in binnen- en naar buitenland. Zover ik mij kan herinneren heb ik altijd getekend en, belangrijker nog, altijd gekeken.

Ik ging naar Wageningen om Ontwikkelingssociologie te studeren en ben er nooit meer weg gegaan. De studie was inspirerend en is netjes afgemaakt, maar ik heb er nooit mijn geld mee verdiend. Tussen 1999 en 2005 werden twee dochters en een zoon geboren. Als thuisblijfmoeder ben ik 10 jaar lang er voornamelijk voor mijn kinderen geweest.

In 2007 begon ik aan de voor mij belangrijkste opleiding tot dan toe. De driejarige opleiding beeldende kunst, De Nijmeegse School, aan de Lindenberg in Nijmegen. Een wereld ging voor mij open. In 2010 heb ik die tevreden afgerond en ik wist dat het bezig zijn met beeldende kunst niet meer weg te denken viel.

Geïnspireerd door deze opleiding en zelfstudie ben ik in 2011 begonnen met geven van kunstlessen aan kinderen. Meer informatie onder 'Kunst=Cool'. Daarnaast heb ik een half jaar lang creatieve ochtenden verzorgd voor asielzoekerskinderen. Dat was pas echt leuk! Zonder taal lekker aan de slag!

Begin 2014 heb ik de cursus Leren Tekenen van Marianne Snoek gevolgd. Na deze zesdaagse cursus heb ik als uitdaging, onder haar begeleiding, gedurende 90 dagen elke dag getekend. Het heeft mijn tekenvaardigheid enorm ontwikkeld. Tekenen is nu echt niet meer weg te denken. Het is ontspannend, inspannend en vervullend.

Ik probeer nog zoveel mogelijk te tekenen. Ik maak gebruik van pen, aquarel en potlood. Vaak publiceer ik mijn tekeningen op Facebook. Er is niets heerlijkers dan intensief naar iets te kijken en dat te tekenen. Het is meditatie en extreme aandacht voor je omgeving gecombineerd. Het is voelen met je ogen.

Met de ontdekking in 2017 van de Urban Sketchers ging er een wereld voor mij open. Ik teken nu bijna elke week op locatie en doe regelmatig mee met hun Sketch Crawls. Mijn passie is mensen in hun alledaagse toestand. Hoe mooi is dat!

In de loop der jaren heb ik ook veel illustraties gemaakt en dat vind ik erg leuk om te doen. Ik heb onder andere geboortekaartjes mogen maken, tal van tekeningen voor de school van mijn kinderen en voor het Sinterklaas Huis Wageningen.